
Gasztronómia, kultúra és helyszínek
Mindenkinek van egy álma Olaszországról. Van, akinek egy illatos presszókávé ugrik be róla, egy háttal a Dómnak fordított kis asztalnál ülve elfogyasztva, másnak a szőlőlugas árnyékába bekacsintó mediterrán nap, és persze vannak, akiket a toszkán konyha vesz le a lábáról.
Megmutatjuk kedvenc toszkán helyeinket, e térség rejtett kincseit, séfek, vendégek, barátok tapasztalatain keresztül.
1. Firenze: A művészet fővárosa, ahol minden utca egy festmény
Firenze olyan, mint egy kifinomult antipasti-tál: minden falatban ott a művészet, a hagyomány, az egyszerűség és a kifinomultság, ahogy Leonardo és Botticelli örökítette meg.
Séta a Ponte Vecchio hídon, ahol az aranyművesek kirakataiban visszaverődik az Arno folyó fénye.
Tippünk:
Ha igazán firenzei ízekre vágysz, ne kizárólag a galériákat keresd, hanem a kis trattoriákat is, ahol Toszkána valódi esszenciája egy tál Ribollitában érik össze.
2. Siena: A tégla vöröse, a Palio városa
Siena a csendesebb, de rejtélyes testvér, ahol a történelem és a versenyszellem találkozik. A Piazza del Campo egyszerűen a világ egyik legszebb főtere, ahol évente kétszer megelevenedik a középkor a legendás Palio lóversenyen.
A város épületei közül kiemelkedik a katedrális, ahol fekete-fehér márványcsíkok vezetnek végig a történelem hosszú folyosóján.
Tippünk:
Ülj le a Campo szélére egy pohár vörösborral, és csak figyeld az embereket. Itt hamar rájössz majd: ez Toszkána valódi lelke.

3. Val d’Orcia: Hullámzó dombok, ciprusok, a festett táj
Ha Toszkána neve hallatán egy képeslap-szerű táj jelenik meg előtted, biztos, hogy Val d’Orcia-ban jársz képzeletben! Pienza és Montepulciano között hullámzó olajfaligetek, ciprus-láncolatok és szénabálák színesítik a látványt.
Egy autóút kora reggel, amikor a párás dombok között felbukkan az első napsugár, olyan, mint egy festmény, amit ott és akkor csak neked alkottak.
Tippjeink:
- Kóstold meg Pienzában a híres pecorino sajtot, lehetőleg egy borospince teraszán, ahol a horizontot a Montalcino felé vezető út keretezi be.
- Montepulciano, a „Vino Nobile” városa. Egyestés borkóstoló minden borkedvelőnek kötelező, de a kilátás miatt is megéri ide eljutni.
4. Lucca – Biciklik, városfalak, fehér fügék
Lucca egy felfedezésre váró gyöngyszem, ahol a középkori városfalakon naponta hömpölyög végig a biciklizők, családok és szerelmespárok hada.
A szűk utcákban a világ legjobb focaccia-ját találod, és a Piazza dell’Anfiteatro minden napszakban más arcát mutatja.
Kora reggeli cappuccino, késő esti Aperol Spritz…
Titkos tipp (a séf ajánlásával!):
Ha Luccában jársz augusztusban, kóstold meg a szárított fehér fügét ricottával töltve… Nem bánod meg.
5. Pisa: A ferde tornyon túl
A ferde toronyra mindenki kíváncsi, de Pisa más miatt is gyönyörű! A város régi egyetemi negyede, a hangulatos folyóparti sétányok és a naplementében fénylő arany homlokzatok mind hozzátartoznak az élményhez.
Itt egy fagylalt, ott egy pohár prosecco, és persze mindenhol tanuló, vagy bulizó diákok.

6. Toszkána gasztronómiája – élmény, nem csupán étel
Toszkánában az egyszerűség a luxus: néhány friss alapanyag, egy tisztességes olívaolaj, rusztikus kenyér és persze az isteni toszkán borok.
A trattoriákban ülve hamar rájössz: egyes fogások mögött évszázadok története, családi receptek, generációkon át öröklődő titkok lapulnak.
Néhány kihagyhatatlan klasszikus séfeink ajánlásával:
- Pici all’aglione (sűrű, fokhagymás paradicsomszószos házi tészta)
- Bistecca alla Fiorentina (avagy Firenzei steak: óriási, szaftos marha steak, kizárólag helyi húsból)
- Cantucci és Vin Santo (ropogós mandulás keksz, édes desszertborba mártogatva)
+1. Monte Argentario és a tengerpartok, avagy Toszkána másik arca
Sokan nem tudják, de Toszkána és a tenger elválaszthatatlanok: a Maremma-part vad, sziklás öblei, Porto Santo Stefano hangulatos kikötője vagy Elba szigete mind-mind más arcát mutatja a tartománynak.
Tippünk:
Egy egyszerű ebéd a halászoknál: friss tengeri sügér, citrom, kevés olívaolaj. Ezek a pillanatok jelentik a toszkán luxust.

…és a hétköznapok apró csodái, a szüretek, az ünnepek, helyi mesteremberek
Ahogy az embert beszippantja ez a vidék, valahogy ösztönösen lelassul.
Aki már járt itt, pontosan tudja, milyen az, amikor egy öreg hölgy a piacon az ember kezébe nyomja a legszebb fügét.
Vagy ha a kőfalak rejtekében olyan helyen látják vendégül, ahol a házi bor még műanyag kancsóban érkezik az asztalra, a padlizsánkrém pedig generációk óta ugyanabban a fatüzelésű kemencében készül.
San Gimignano például nemcsak a magas, karcsú tornyairól híres, hanem arról is, hogy itt a panoráma mellé a világ egyik legjobb gelatóját kapja az utazó, miközben egy pohár Vernaccia bort kortyolgat.
És ne feledjük Cortonát sem: a dombtetőre épült városka kőházai, szűk utcái és pergolás udvarai alatt olyan nyugalmat találunk, amit semmilyen városi kényelem nem pótol.
Ahány falu, annyi kézműves mester: rézművesek, bőrművesek, fazekasok dolgoznak ma is ugyanazokban a nyitott műhelyekben, ahol nagyapáik is. Ez a hagyomány, az aprólékosság szeretete, az egyszerű tökéletesség tisztelete az, ami a gasztronómiában is visszaköszön.
Egy igazi toszkán konyha illatai és hangjai azok az élmények, amelyeket mi is igyekszünk nap mint nap átmenteni a Trattoria Toscana konyhájára. Mert számunkra a főzés maga élő kapcsolat Toszkánával.
Amikor a varázslat hazatér
Toszkána nem csak egy földrajzi hely, hanem egy érzés, amit szerencsés pillanatokban – egy olasz séf alkotásai között, egy pohár helyi bor mellett – mi is hazahozhatunk Budapestre.
A Trattoria Toscana-ban minden nap arra törekszünk, hogy ezt az élményt asztalodra varázsoljuk. Hamisítatlan ízekkel, elegáns, de közvetlen atmoszférával, és persze az az utánozhatatlan toszkán életérzéssel, amiben a múlt, a jelen és a jövő is összeforr.