Toszkána látnivalók

Gasztronómia, kultúra és helyszínek

Mindenkinek van egy álma Olaszországról. Van, akinek egy illatos presszókávé ugrik be róla, egy háttal a Dómnak fordított kis asztalnál ülve elfogyasztva, másnak a szőlőlugas árnyékába bekacsintó mediterrán nap, és persze vannak, akiket a toszkán konyha vesz le a lábáról. 

Megmutatjuk kedvenc toszkán helyeinket, e térség rejtett kincseit, séfek, vendégek, barátok tapasztalatain keresztül.

1. Firenze: A művészet fővárosa, ahol minden utca egy festmény

Firenze olyan, mint egy kifinomult antipasti-tál: minden falatban ott a művészet, a hagyomány, az egyszerűség és a kifinomultság, ahogy Leonardo és Botticelli örökítette meg.
Séta a Ponte Vecchio hídon, ahol az aranyművesek kirakataiban visszaverődik az Arno folyó fénye.

Tippünk:
Ha igazán firenzei ízekre vágysz, ne kizárólag a galériákat keresd, hanem a kis trattoriákat is, ahol Toszkána valódi esszenciája egy tál Ribollitában érik össze.

2. Siena: A tégla vöröse, a Palio városa

Siena a csendesebb, de rejtélyes testvér, ahol a történelem és a versenyszellem találkozik. A Piazza del Campo egyszerűen a világ egyik legszebb főtere, ahol évente kétszer megelevenedik a középkor a legendás Palio lóversenyen.
A város épületei közül kiemelkedik a katedrális, ahol fekete-fehér márványcsíkok vezetnek végig a történelem hosszú folyosóján.

Tippünk:
Ülj le a Campo szélére egy pohár vörösborral, és csak figyeld az embereket. Itt hamar rájössz majd: ez Toszkána valódi lelke.



3. Val d’Orcia: Hullámzó dombok, ciprusok, a festett táj

Ha Toszkána neve hallatán egy képeslap-szerű táj jelenik meg előtted, biztos, hogy Val d’Orcia-ban jársz képzeletben! Pienza és Montepulciano között hullámzó olajfaligetek, ciprus-láncolatok és szénabálák színesítik a látványt.

Egy autóút kora reggel, amikor a párás dombok között felbukkan az első napsugár, olyan, mint egy festmény, amit ott és akkor csak neked alkottak.

Tippjeink:

  • Kóstold meg Pienzában a híres pecorino sajtot, lehetőleg egy borospince teraszán, ahol a horizontot a Montalcino felé vezető út keretezi be.
  • Montepulciano, a „Vino Nobile” városa. Egyestés borkóstoló minden borkedvelőnek kötelező, de a kilátás miatt is megéri ide eljutni.

4. Lucca – Biciklik, városfalak, fehér fügék

Lucca egy felfedezésre váró gyöngyszem, ahol a középkori városfalakon naponta hömpölyög végig a biciklizők, családok és szerelmespárok hada.
A szűk utcákban a világ legjobb focaccia-ját találod, és a Piazza dell’Anfiteatro minden napszakban más arcát mutatja. 

Kora reggeli cappuccino, késő esti Aperol Spritz…

Titkos tipp (a séf ajánlásával!):
Ha Luccában jársz augusztusban, kóstold meg a szárított fehér fügét ricottával töltve… Nem bánod meg.

5. Pisa: A ferde tornyon túl

A ferde toronyra mindenki kíváncsi, de Pisa más miatt is gyönyörű! A város régi egyetemi negyede, a hangulatos folyóparti sétányok és a naplementében fénylő arany homlokzatok mind hozzátartoznak az élményhez.
Itt egy fagylalt, ott egy pohár prosecco, és persze mindenhol tanuló, vagy bulizó diákok.



6. Toszkána gasztronómiája – élmény, nem csupán étel

Toszkánában az egyszerűség a luxus: néhány friss alapanyag, egy tisztességes olívaolaj, rusztikus kenyér és persze az isteni toszkán borok.
A trattoriákban ülve hamar rájössz: egyes fogások mögött évszázadok története, családi receptek, generációkon át öröklődő titkok lapulnak.

Néhány kihagyhatatlan klasszikus séfeink ajánlásával:

  • Pici all’aglione (sűrű, fokhagymás paradicsomszószos házi tészta)
  • Bistecca alla Fiorentina (avagy Firenzei steak: óriási, szaftos marha steak, kizárólag helyi húsból)
  • Cantucci és Vin Santo (ropogós mandulás keksz, édes desszertborba mártogatva)

+1. Monte Argentario és a tengerpartok, avagy Toszkána másik arca

Sokan nem tudják, de Toszkána és a tenger elválaszthatatlanok: a Maremma-part vad, sziklás öblei, Porto Santo Stefano hangulatos kikötője vagy Elba szigete mind-mind más arcát mutatja a tartománynak.

Tippünk:
Egy egyszerű ebéd a halászoknál: friss tengeri sügér, citrom, kevés olívaolaj. Ezek a pillanatok jelentik a toszkán luxust.



…és a hétköznapok apró csodái, a szüretek, az ünnepek, helyi mesteremberek

Ahogy az embert beszippantja ez a vidék, valahogy ösztönösen lelassul.

Aki már járt itt, pontosan tudja, milyen az, amikor egy öreg hölgy a piacon az ember kezébe nyomja a legszebb fügét. 

Vagy ha a kőfalak rejtekében olyan helyen látják vendégül, ahol a házi bor még műanyag kancsóban érkezik az asztalra, a padlizsánkrém pedig generációk óta ugyanabban a fatüzelésű kemencében készül. 

San Gimignano például nemcsak a magas, karcsú tornyairól híres, hanem arról is, hogy itt a panoráma mellé a világ egyik legjobb gelatóját kapja az utazó, miközben egy pohár Vernaccia bort kortyolgat. 

És ne feledjük Cortonát sem: a dombtetőre épült városka kőházai, szűk utcái és pergolás udvarai alatt olyan nyugalmat találunk, amit semmilyen városi kényelem nem pótol.

Ahány falu, annyi kézműves mester: rézművesek, bőrművesek, fazekasok dolgoznak ma is ugyanazokban a nyitott műhelyekben, ahol nagyapáik is. Ez a hagyomány, az aprólékosság szeretete, az egyszerű tökéletesség tisztelete az, ami a gasztronómiában is visszaköszön.

Egy igazi toszkán konyha illatai és hangjai azok az élmények, amelyeket mi is igyekszünk nap mint nap átmenteni a Trattoria Toscana konyhájára. Mert számunkra a főzés maga élő kapcsolat Toszkánával.

Amikor a varázslat hazatér

Toszkána nem csak egy földrajzi hely, hanem egy érzés, amit szerencsés pillanatokban – egy olasz séf alkotásai között, egy pohár helyi bor mellett – mi is hazahozhatunk Budapestre.

A Trattoria Toscana-ban minden nap arra törekszünk, hogy ezt az élményt asztalodra varázsoljuk. Hamisítatlan ízekkel, elegáns, de közvetlen atmoszférával, és persze az az utánozhatatlan toszkán életérzéssel, amiben a múlt, a jelen és a jövő is összeforr.

Itt keresd az Trattoriát: