Olasz etikett – Az asztal szabályai

Az olasz konyha világszerte legendás, ám az olasz ételek nemkülönben: az igazi élményt nem csak az ízekben találjuk, hanem mindabban, amiért szeretjük magát a toszkán életérzést is: benne van az élmény az asztal körüli dolgokban, a hagyományok megélésében, a gesztusokban, az elegáns olasz egyszerűségben és a jó vörösbor mellett folytatott, nagyívű beszélgetésekben. Most elkalauzolunk az olasz etikett izgalmakkal teli, stílusos világába!

Már a bejáratnál köszönhetünk: „Buongiorno!”

Az olasz éttermi etikett nagyon fontos része a társas lét, hogy közösségi térben zajlik: már a bejáratban, érkezéskor illendő üdvözölni az étteremben lévőket egy mosollyal kísért  „Buongiorno!” vagy „Buonasera!” köszönéssel. Hiszen ahogy belépünk az ajtón, azzal mi is része leszünk a bent tartózkodó közösségnek; várunk, míg az asztalhoz vezetnek bennünket, hiszen az asztal kiválasztása innentől szinte rituálé. Az biztos, hogy nálunk, a Trattoria Toscanában is családias, meghitt és  elegáns hangulat várja vendégeinket.

Az olasz étkezés ritmusa: Mit, mikor, hogyan kínálnak?

Az olaszok úgy tartják: a legédesebb pillanatok mindig az asztal körül születnek! Emiatt szinte szertartásszerű az étkezés szerkezete, legyen az ebéd vagy vacsora, alaposan megkomponált, részlet- és ízgazdag fogásokat kapunk. Többet is, és minden fogás egyformán megkapja a figyelmet, igen, a mi éttermünkben is.

Fontos, hogy az olaszok ritkán édesítik a főételeiket – sós, fűszeres ételek után jön csak a desszert, és azt sem „össze-vissza” eszik, hanem lassan, nyugodtan, ráérősen.

Az étkezés elemei:

  • Antipasti – a könnyed előételeket jelenti, például egy szelet crostini vagy pár falat friss mozzarella is kiváló lehet.
  • Primo piatto – ez az étkezés általában tészta, rizottó vagy leves. Meglepő lehet, hogy a saláta Olaszországban gyakran nem előétel, hanem a főétel után kerül az asztalra.
  • Secondo piatto – hús vagy hal, gyakran körettel (contorno), de ezek külön-külön érkeznek. A tányér a magyar konyháktól eltérően sosem zsúfolt – minden fogásnak külön kis színtere van!
  • Dolce – a desszert, majd végül a kávé, szigorúan röviden, feketén, erősen.

Említenünk szükséges még a pane-t, azaz a kenyeret, állandó résztvevő, elsősorban azért, hogy a szósz utolsó cseppjét is élvezhessük („fare la scarpetta” – talán ez az olasz asztal legmókásabb szokása, mikor egy falat kenyérrel töröljük tisztára a tányért) és bor is mindig van az asztalon, a fogásokhoz illő módon párosítva.

Fontos, hogy az étkezés hagyományosan hosszan, ráérős beszélgetésekkel zajlik; a vasárnapi nagy családi ebédről sem rohan el senki, az olaszoknál az étkezés pedig szent időpont; aki meghívást kap, annak az a legszebb szeretetnyilvánítás.

Az asztali etikett finomságai

Az olasz etikett olyan, mint egy jól megkomponált dal: vannak benne visszatérő motívumok, szabályok, de mindig jut hely egy kis improvizációnak is! De mit illik, és mit nem?

Az evőeszközök használata: az olaszok a késsel-villával való evés mesterei, a húsokat, salátát, egyéb összetevőket az evőeszközök segítségével vonják magukhoz. 

A fogások elkülönítése: sosem pakolnak mindent egy tányérra, minden egyes étel, a fogások elemei külön tiszteletet érdemelnek.

Kenyérkóstolás: a kenyér állandó eleme az asztaloknak, hiszen a végső szósz-felhozatal eszköze is, a „scarpetta” igazi élvezet. Ugyanakkor az olaszok sosem harapnak bele, mindig csak törnek a kenyérből.

A borozás apró örömei: az asztaltársaság tagjai mindig pohárból, s nem üvegből fogyasztják a bort és sosem töltik teljesre a poharat – hagyják a bort „lélegezni”.

Kínáljuk meg barátainkat! Az asztalunkon lévő javakból, legyen az kenyér, sajt, vagy egy falatnyi előétel, kínáljuk meg partnereinket akkor is, ha tudjuk, ő maga is eléri azokat. 

Bor, kávé, digestivo, avagy ahol tilos a tejes kávé

Az asztali etiketthez szorosan hozzátartoznak a bor, a kávé és a digestivo szokásai. 

Az olaszoknál vacsoránál – mint arra utaltunk -, ahogy a vasárnapi ebédnél is, mindig van bor az asztalon: húshoz vörösbort, vino rosso-t, halhoz pedig fehérbort, vino bianco-t rendelnek. 

Vacsora –  amit általában 20 és 22 óra között fogyasztanak – után tradicionális a digestivo, az emésztést segítő alkoholos ital, mint például a limoncello vagy a grappa.

A kávéfogyasztás igazi rituálé: reggel gyorsan kortyolt cappuccino dívik, de este, vacsora után kizárólag az espresso a kedvelt. És fontos: az olaszok még véletlenül sem kérnek tejes kávét ebéd vagy vacsora után.

Meghívás vacsorára, a pontosság, késés etikettje

Az olasz világban sokan úgy is köszönnek egy-egy asztaltársaságnak, ha itt nem ismernek senkit, egyszerűen csak azért, mert épp elmennek mellette, másrészt mert tudják, egy „Buongiorno!” vagy „Buonasera!” mindig jól esik, s válaszul az „Arrivederci!” azt jelenti, lesz egy következő találkozás is. Kifejező és figyelmes gesztus a „prego” (kérem), „grazie” (köszönöm), „prego” (szívesen) szavak használata.

Ha házhoz hívnak bennünket, illendő egy palack borral vagy valami finomsággal készülnünk – a pontos érkezés nem előírás, olyannyira nem, hogy akár 10-15 perc késés is teljesen elfogadott, hiszen az olaszok nem sietnek. Az asztalnál a társalgás pedig minimum olyan fontos, mint maga az étel: mindenki megosztja örömeit, élményeit, hallgatag senki nem lehet!

Öltözködés és távolságtartás, hangosság az asztalnál

Az olaszok számára a megjelenés formája és stílusa az illető tiszteletéről és életigenléséről árulkodik. Akár családi ebédről, akár baráti vacsoráról, elegáns éttermi látogatásról van szó, egy olasz mindig ügyel arra, hogy kifinomultan, mégis könnyed stílusban jelenjen meg.

Néhány szabály az olasz eleganciáról az étteremben:

  • Nem szükséges estélyi vagy öltöny, de az ápolt, igényes megjelenés magától értetődő. Egy elegáns ruha, vasalt ingge, letisztult színekkel kiváló lehet. A hangsúly a harmónián és a személyiség finom kiemelésén van.
  • Különösen a vacsora, valamint családi, baráti események alkalmával illik legalább alkalmi, rendezett hétköznapi viseletben megjelenni.
  • Parfümből keveset érdemes használni – az asztalnál az illat mindig a frissen sült kenyéré, az olíváé vagy a bazsalikomé kell legyen, nem mesterséges illatanyagoké!

És mi a helyzet a távolságtartással? Az olaszok közvetlenek, barátságosak, gyakoriak közöttük az apró gesztusok, vállveregetések, de mindezek mellett is tisztelik a másik személyes zónáját. 

Étteremben, asztal mellett – különösen, ha idegennel ülünk egy teremben – megmarad a kulturált, „intim” távolság, senki nem telepszik rá a mellette ülőre, nem hangoskodik, s nem hajol túl közel. A társalgásban odafigyelnek, hogy az asztaltársak kényelmét soha ne zavarja harsányság vagy hirtelen mozdulat – az olasz etikett része, hogy minden vendég úgy érezze: számára is jut elegendő tér, idő és figyelem, ugyanis az olaszok számára az asztal az a hely, ahol mindenki egyformán fontos, s egyenlő is. A „bambini” (gyerekek) is úgy tanulják: az asztalnál mindenki „külön kis olasz”, öltözékben és viselkedésben egyaránt.

További fontos tudnivalók a közös étkezési szabályokról

1. Várd meg a többieket!

Az olasz etikett szerint az asztalnál illik megvárni, amíg mindenki tányérja előtt étel van, és valakinek (általában a házigazdának) meg kell kezdenie az étkezést, ami azzal indul, hogy jó étvágyat kíván („Buon appetito!”). Egyedül sosem illik előbb nekikezdeni!

2. Mobiltilalom

Egy hagyománytisztelő országban, mint Olaszország különösen illetlenségnek számít a telefont az asztalra tenni vagy vacsora közben használni. Az igazi társasági élet a jelenlétről, a beszélgetés öröméről szól!

3. Felszolgálás – kinek adjuk először az ételt/italt?

Az olasz etikett szerint a nők/vendégek kapják először az ételt/italt, majd a férfiak és végül a házigazda.

4. Hangerő, beszélgetés

Bár az olasz családok gyakran hangosabbak lehetnek, éttermi környezetben az udvarias társalgás, a mértéktartó hangerő, és mások privát szférájának tiszteletben tartása alapelv.

5. Szervízdíj, borravaló

A „coperto” (terítékdíj) Olaszországban gyakran automatikusan a számlán van, borravaló csak, ha extra elégedett vagy – 5-10% elég, teljes összeg soha!

6. Szalvéta, pohár, evőeszköz – használati sorrend:

A szalvétát mindig az öledbe kell teríteni, nem az gallérba tűrni; borból csak családi körben koccintanak hangosan, hivatalosabb alkalommal visszafogottabb a poháremelés; evőeszköz pedig mindig kívülről befelé haladva, fogásonként.

7. Áldomás és pohárköszöntő:

Hivatalos vagy ünnepi étkezések előtt a közös köszöntő/pohárkoccintás hagyományos („Salute!”, „Cin cin!”). Utána kis kortyot illik inni, nem egyszerre lehúzni.

Olasz etikett - italok az asztalon

Összegző tippjeink a bakik elkerülésére

  • Soha ne keverj sajtot a tengeri ételekhez, ez szentségtörésnek számít!
  • Ne kérj cappuccinót vacsora után, azt csak reggelinél kérd! A tejet vacsorához nem fogyasztják az olaszok. 
  • Túl korán ne egyél vacsorát, és ne is rohanj! Az asztalnál van idő, érdemes élvezni minden percét. 
  • Sose zsúfold tele a tányérod, és hagyj minden falatnak helyet és időt. Az olasz konyha a mértékletességről is szól.
  • A spagettit mélytányérban tálalják, és nem szabad elvágni! A villa fogai közé kell feltekerni a tésztát.
  • A kenyeret nem illik tésztával együtt enni.
  • Parmezánt általában nem kérnek halas vagy tenger gyümölcseivel készült ételekhez, erre érdemes figyelni.
  • Nem illik nagyokat kanalazva enni a levest, és valójában a kanalat sem szabad teljesen a szájba venni – finoman, kis falatokban eszik.

Az olasz etikett a fentiek ellenére egyáltalán nem egy merev rendszer, sokkal inkább egy életforma, ahol azonban minden mozdulat és gesztus az élvezet és a közösségi időtöltés oltárán történik. 

Ha szeretnéd átérezni az olasz asztal varázsát, élvezni a friss paradicsom, a házi tészta és toszkán borok szenvedélyét, várunk a Trattoria Toscanában! Ahol – bár hódolunk az olasz etikettnek – nem fogunk rossz szemmel nézni, ha nagy kanállal habzsolod a levest és elvágod a spagettit.

Foglalj asztalt, ha szeretnél, próbáld ki az olasz etikett betartását és válj egy kicsit te is olasszá… Legalább vacsoraidőben! Buon appetito a Trattoria Toscana nevében!

Az olasz életérzés Budapesten: Meghívónk a Trattoria Toscanába

Itt keresd az Trattoriát: