A Szent Jakab kagyló, vagy más néven fésűkagyló nemcsak az ízlelőbimbóinknak, hanem a szemünknek is kellemes, jellegzetes és vonzó legyező alakú héjával, meleg színeivel, vöröses és a barnás-szürkés árnyalataival. Nem csoda, hogy egészen történelmi korok kezdetétől gyakori motívumként tűnik fel, és inspirációs forrásként jelenik meg a művészetben. Az ókorban a nőiességet szimbolizálta, gyakran szerepel festményeken és Vénuszt, a szerelem és a termékenység római istennőjét ábrázoló szobrokon. Az egyik leghíresebb példa talán Botticelli „Vénusz születése” című műve.

Szent Jakab középkori ábrázolásain szintén gyakran láthatjuk a fésűkagylót (más néven zarándokkagyló), mely szorosan összefonódott az El Caminóval és általában a keresztény zarándoklatok hagyományával. A zarándokokat ez a jelkép vezeti végső úticéljuk, Szent Jakab apostol Santiago de Compostela-i sírja felé, és ezt a szimbólumot gyakran viselik a vándorok is az öltözékükön vagy hátizsákjukon.

De térjünk vissza a tányérra: és ne feledkezzünk meg az ízek gazdaságról sem, amit a Szent Jakab kagylóból készült ételek kínálnak! Bár valójában nehéz szavakba önteni, nálunk lehetőséged van megtapasztalni a különleges, szív alakú kagylók ízének teljességét és egyediségét, a lehető legkreatívabb módon elkészítve. Októberi séf ajánlatunk keretében alma remoulade-dal és tintahal aioli-val alkottunk belőle egy különleges, szemet gyönyörködtető előételt. 

Ízletes – ez nem kérdés, feltálalva is tetszetős – és igen, nagyon egészséges is!

Ugyanis kiváló forrása az omega-3 zsírsavaknak, és bár a húsa fehérjében gazdag, mégis nagyon könnyű, így fogyasztója nem fogja magát fáradtnak és jóllakottnak érezni magát utána. Emellett kis mennyiségű telített zsírt tartalmaz, és kalóriában szegény. B-vitaminban, magnéziumban és káliumban azonban igen gazdag. Összességében nagyon egészséges, és a nagy mennyiségű cinknek köszönhetően erős afrodiziákum is! De nem is folytatnánk tovább az okokat, hogy miért érdemes ezt a csemegét választani, ha legközelebb az étlapot nézegeted, foglalj hozzánk most: