Speciali di Mario – A hal az olasz konyhában

Olaszországot minden oldalról a tenger öleli körül, így nem csoda, hogy a halas receptek az olasz konyha fontos kategóriájának számítanak. A friss halak egész Olaszországban megtalálhatók, és a mediterrán étrend alapvető elemei. Különösen a tengerparti városokban a friss halat közvetlenül a fogás után el is készítik, és helyi alapanyagokból készült körettel tálalják.

A halakból és a tenger gyümölcseiből készülő fogások nemcsak az összetevők sokféleségében, hanem az elkészítési módokban is különböznek: sült, főtt, párolt, grillezett vagy nyers. A halételeknek vannak nagyon régi, hagyományos receptjei, de új és modern ötletek is gazdagítják az olasz konyha halas repertoárját.

A rákféléket és kagylókat gyakran használják tésztamártásokhoz és rizottó készítéséhez, de a hal számos főétel főszereplője is.

A hosszú tengerpartnak és a sok tónak köszönhetően az olaszok a halak és tenger gyümölcsei széles választékából és számos ételből választhatnak!

A legjobb szakácsok karrierjük során számos trükköt tanulnak meg, amivel nemcsak könnyebbé, de hatékonyabbá is tehetik a főzést, de az étel készítése művészetté is válik. Séfünk, Mario szeret a halakkal dolgozni, és most a tökéletes hal sütésének titkáról faggattuk:

Ez tapasztalat kérdése, hiszen vannak olyan dolgok a konyhában, amelyeket el lehet magyarázni, és vannak, amelyeket idővel megtanulunk. Mindig azt mondom, hogy a főzés nem egy egzakt tudomány, pontosan azért, mert ugyanazzal a típusú termékkel, ebben az esetben a halakkal különböző eredményeket kapunk, azért, mert egy, a természet által létrehozott anyaggal dolgozunk. Egy hal például soha nem ugyanolyan, mint amit előzőleg készítettünk, sok változóval kell számolnunk: az életkor, az életmód, a súly, a méret mind olyan variációk, amelyek befolyásolják a végeredményt, azaz az elkészült ételt. Egyet tudok mondani, hogy a sült hal sütésének ellenőrzésére elvégezhetjük a tesztet a hátúszóval, és ha ellenállás nélkül leválik a belsejéről, akkor az megsült.