Karácsony a csizma körül

Olasz konyha nincs, legalábbis a szó szoros értelmében nem létezik ilyen, hiszen régiónként változnak az étkezési szokások még a csizmán belül is.

Nem meglepő, hogy a karácsonyi menü is nagyon eltérő lehet attól függően, hogy északon vagy délen ülünk az asztalhoz.

Ami mindenhol fix, hogy dőzsölünk, eszünk iszunk és folynak a jó borok is. Egyébként már abban is vannak tájegységek közötti különbségek, hogy mikor is van a nagy családi összejövetel : Közép-Olaszországban és Délen inkább a szenteste a nyerő, míg északon a december 25-i ebéd a top.

December 24-én este a hal jellemzi a fogásokat, míg másnap már teljesen szabadjára engedhetjük a fantáziánkat, és jöhet bármi, ami a csövön kifér. Ami biztos, hogy sehol sem fog hiányozni azok a csonthéjasok és a belőlük készült sütemények, mint a panettone vagy a pandoro.

Az északi karácsonyi menü: Nem hiányozhat a carbonade, a vörösborban főtt marhahús, a mézben pácolt sertésborda, és a kecske-vagy birka szalámi. Bejáratott ünnepi fogás az agnolotti, ami a a raviolihoz hasonló töltött tészta; a hagyományos piemonti főtt hús a bollito misto, amit különböző szószokkal szolgálnak fel. Jellemző a sokféle előétel, amikkel annyira belakunk, hogy legközelebb csak a panettonénál kapcsolunk! Venetoban polenta és tőkehal a menü, míg pl. Ligúriában tengerparti régióhoz híven a halas ételeké a főszerep. Lombardiában érdekes módon az angolna megy nagyon ilyenkor. A hegyekben, Trentino-Alto-Adigében tarol a canederli. Ez egy knédlihez hasonló gőzgombóc, amihez gyakran vadhúst esznek.

Középen Emilia-Romagnában tortellini in brodo, lasagne, és culatello is valószínű a karácsonyi asztalon.Rómában nem maradhat el a halleves, az angolna, az ajókával készített spagetti. A menü lezárásaként torrone és panpepato csúszik, /ennek még jövök a receptjével/ . Toszkánában csirkemájas crostini, sült gyöngytyúk vagy kacsa, esetleg töltött kappan a nyerő, míg Abruzzóban a báránysült és a főtt marha. A dél olasz karácsony az, amit a maffiózós filmekben láthattuk: kagylós spagetti, friselle, struffoli. Calabriában felvágottak tengere a szalonnától a soppressatáig, a kiadós ételek után lecsúszik egy kis ajókás spagetti. Szicíliában narancssaláta, hagymás hering, tyúkhúsleves, cassata és cannoli szerepel gyakran az ünnepi asztalon.