Az olaszok azért élnek, hogy kiélvezzék kulináris hagyományaik minden ízét: frissen szedett paradicsom, házi készítésű tészta, friss sós kenyér, tökéletesre érlelt húsok, ínycsiklandó friss mozzarella és méregerős kávé, hogy csak néhányat említsünk. Jellemzően bűntudat nélkül fogyasztják összes alapvető ételüket és italukat, és ezeket az ízeket szeretik másokkal együtt megélni, gyakran megállnak néhány órára, hogy együtt ebédeljenek vagy vacsorázzanak kollégáikkal, családtagjaikkal és barátaikkal.

Az Olaszországra oly jellemző evés és ivás laza jellege ellenére azért ennek az étkezési kultúrának is vannak szabályai: hogyan, hol, mikor, miért és mit fogyasztanak vagy nem fogyasztanak valamit. Természetesen az olasz asztali etikett tartogat némi ellentmondást és persze kivétel is akad, de ezek nem ok nélkül valóak. Ezen szokások összhangban vannak a családközpontú kultúrával, a kiegyensúlyozott életmóddal, valamint az kulináris élvezetek iránti szívből jövő szenvedéllyel. 

Az olaszok valóban időt szánnak az ételek és italok, valamint az asztal körül töltött idő élvezetével. Gyakran főznek friss, egyszerű alapanyagokból, és szezonálisan étkeznek, ritkán tartanak diétát vagy hagynak ki ételeket; éttermekben vacsorázva több fogás után szívesen rendelnek desszertet. A legtöbb olasz család minden vasárnap nagy családi ebédet fogyaszt. Ha meghívnak valakit egy családhoz enni, az a szeretet, a ragaszkodás kifejezése.
Nem jellemző, hogy különböző ételekkel zsúfolnak tele egy tányért, hanem fogásokban gondolkodnak- és esznek. Így a saláta gyakran az első fogás és a hús után következik, nem pedig fordítva. A kenyér vagy pané Olaszországban alapvető része az étkezésnek, de nem egész köret. Frissen vágott kenyérdarabok mindig vannak az asztalon, és az olaszok az étkezés végén egy darab kenyeret használnak arra, hogy a tányérjukon maradt szószokat kitörölják. Ennek még neve is van, „fare la scarpetta”, ami valójában arra utal, hogy az ember egy darab kenyérrel törli tisztára a tányérját.

Az olaszoknál a vacsoránál vagy a vasárnapi ebédnél mindig van bor az asztalon. Húshoz vörösbort, vino rosso-t, halhoz pedig fehérbort, vino bianco-t isznak. 

A vacsorát (la cena), általában 8 és 10 óra között fogyasztják , ilyenkor az olasz emberek szívesen ülnek le együtt és és élnek társadalmi életet. A vacsora este 10 óránál jóval később is lehet, különösen, ha étteremben vagy barátoknál vacsorázunk. Vacsora után szokásos a kávé, valamint a digestivi, a kiadós étkezés után felszolgált alkoholos ital, az emésztés elősegítésére.

Ha kedvet kaptál kipróbálni kicsit az olasz életérzést, foglalj nálunk asztalt, autentikus toszkán konyhával várunk!