Ha meghalljuk a “Chianti” szót, lelki szemeink előtt talán először egy karcsú borospohár jelenik meg, de rögtön utána a zöld lankákkal, erdőkkel, kastélyokkal, szőlőültetvényekkel és festői ciprusfákkal ölelt táj. Ez a kifejezés testesíti meg leginkább a Toszkánáról alkotott képet! A Chianti régió Toszkána egyik legszebb és egyben leghíresebb területe.

A lenyűgöző szőlőbirtokok és bájos hegyi falvak-városkák régiója ez, amely Firenzétől Sienán át egészen Arezzóig húzódik.

Toszkánának ez a középső része olyan, mint egy szemet gyönyörködtető, gondos ecsetvonásokkal megalkotott festmény: hullámzó zöld dombok, amelyeket számtalan szőlőültetvény és olajfaliget borít, középkori falvak és ősi, büszke várak, kanyargós országutak, nagy kiterjedésű erdőségek színesítik. Toszkána felfedezéséhez Chianti remek kiindulópont is egyben!

A dombokon áthaladva ennek a fantasztikus régiónak a borútjain szinte kötelező megállnunk, hogy belekortyoljunk az ízletes chianti-ba, hiszen ez maga földöntúli élvezet, mely szinte már kötelező, ha ezen a tájon járunk. Chianti világszerte híres a kiváló “Chianti Classico” borairól, amely 1984-ben nyerte el a DOCG megnevezést. Ez az eredetvédelmi rendszer legmagasabb kategóriája: a DOCG boroknak a DOC követelményein túl olyan elvárásoknak is meg kell felelniük, mint hogy a palackozás helye csak a termelő régió lehet, illetve a boroknak az illetékes minisztérium érzékszervi bírálatán is át kell esniük. Minden Chianti bornak tehát szigorú, magas minőségellenőrzési előírásoknak kell megfelelnie, melyet a Gallo Nero (Fekete Kakas) címke jelez. A chianti bor klasszikus receptjét, amely a Sangiovese szőlőfajtán alapul, 1860 körül Bettino Ricasoli alkotta meg a híres broliói kastélyban. Itália legszebb borai közül többnek is Toszkána a “szülőhelye”. Az ország 74 DOCG területe közül 11 található Toszkánában, és itt alkották meg a „Super-Tuscans”, azaz a szupertoszkánok kategóriáját is.

Mindemellett, ha lehetőségünk nyílik megkóstolni a valódi extra szűz olívaolajat is, ki ne hagyjuk! Olaszország a világ egyik legnagyobb olívaolaj-termelője, szinte minden régióban találunk olajfát. Sok száz olajbogyó-fajta létezik, és régiónként is eltér az olívaolaj íze. A Toszkánában előállított olaj például zöld, fűszeres, enyhén csípős, a Chianti régióban a sok napsütés és a jelentős nappali-éjszakai hőmérséklet különbség miatt érezhetjük zamatát borsosabbnak. 

Chianti látványosabb  falvai Firenzéből és Sienából busszal is megközelíthetők, de a régió igazi felfedezésének és megismerésének legjobb módja az autóval való utazás. A festői Chiantigiana útvonalon végighajtani életre szóló élmény az utazó számára! Az országutak  mentén alkalmunk nyílik számos rejtett zugot felkeresni-felfedezni, amelyek az útikönyvekből kimaradtak, megállni néhány apró borászatnál, helyi termelőnél, vagy egyszerűen csak csodálatos fényképeket készíteni – bárhol is álljunk meg utunk során.

Chianti a tökéletes hely egy teljes kikapcsolódást, feltöltődést nyújtó nyaraláshoz! Csodálatos természeti tájak, ínycsiklandozó ételek, kiváló borok, barátságos helyiek – kell ennél több?