Adventi olasz szokások

Az advent szele már hozzánk is elért! Nemsokára beköszönt az év legfényesebb, legcsillogóbb időszaka, a varázslattal teli négy héttel kapcsolatos érdekességeket mutatunk most olasz földről.

Az olaszok mindent szenvedéllyel művelnek, nincs ez másként az ünnepekkel kapcsolatban sem, a várakozást is feldobják valamivel: karácsonyi vásárokkal, és ezek forgatagába is nagy lendülettel vetik bele magukat.  Az ünnepi vásár hagyománya igen régről, Németországból ered, az olaszoknál az 1970-es évektől lett igazán népszerű. Bár a legszebb vásárok Olaszország-szerte főként északon vannak, minden olasz nagyváros főtere zsúfolásig megtelik árusokkal, kézművesekkel. A színes forgatagot mindenhol csodás Betlehem, sőt, korcsolyapálya és fénykavalkád teszi teljessé.

Apropó, Betlehem!

Ugyan Olaszországban nem terjedt el az adventi koszorúval való dekorálás, ehelyett a jászolok állítása jellemző, és nemcsak a vásárokban, főtereken, templomokban, hanem az otthonaikban is építenek betlehemet a családok. Ennek hagyománya egészen az 1200-as évekre nyúlik vissza.

A karácsony napját megelőző kilenc napban, vagyis a novéna alatt készülnek el ezek a jászolok, és ekkor a gyerekek házról házra járnak, karácsonyi verseket mondanak. Az írni már tudó apróságok még levelet is írnak szüleiknek, amelyben boldog karácsonyt kívánnak nekik, jó magaviseletet ígérnek, és listát készítenek a reménybeli ajándékokról. A szülők ezeket vacsora közben hangosan felolvassák. Ezután bedobják őket a kandallóba. A gyerekek La Befanának, a mitikus karácsonyi boszorkánynak énekelnek, miközben kívánságaik felszállnak a kéménybe.

Amikor szenteste az első csillag megjelenik az esti égbolton, minden család gyertyákat gyújt az ablakba, hogy megvilágítsák az utat a Krisztusgyermeknek. Bőséges húsmentes vacsorát fogyasztanak, amely halat, zöldségeket, salátákat, kenyeret, tésztát és édességet tartalmaz. Később aznap este mindenki végigmegy a fáklyákkal kivilágított utcákon a karácsonyi szentmisére.

A karácsony napja a templom, a család és a lakoma jegyében telik. Néhány olasz gyermek ajándékot kap a Jézuskától, vagy a Babbo Natale-tól, ahogyan a Télapót nevezik. Ezután mindenki leül egy nagy karácsonyi vacsorához, amelyből nem hiányozhat a pannettone, a kuglófra hasonlító mazsolás, aszalt gyümölcsös édesség, és a panforte, a szegfűszeggel és fahéjjal fűszerezett sűrű mézes sütemény.