Mi itt a Toszkánában imádjuk a tésztát! Elég csak ránézni az étlapunkra…
A tészta nagyon népszerű étel szerte a világon, nem meglepő, hogy számtalan érdekesség kötődik hozzá. Mutatunk néhányat, amelyről lehet, hogy még nem is hallottál!
- A három legnépszerűbb tésztaforma a spagetti, a makaróni és a penne. A jó hír, hogy nálunk ezeket mind megkóstolhatod!
- Olaszország évente 1 700 000-3 300 000 tonna tésztát állít elő! Muszáj neki, hiszen az olaszok bolondulnak érte, átlagban fejenként évente 23 kilogrammot főznek meg az emberek.
- Az „al dente” módon elkészített tészta nemcsak jobb ízű, de később leszel tőle éhes! Ennek oka meglehetősen logikus, hiszen megemésztése hosszabb ideig tart, mint a túlfőtt tésztaé – így tovább érezzük jóllakottnak magunkat.
- Hitted volna? A legtöbb száraztészta csak két összetevőből készül. Búzaliszt és víz – ennyi! A friss tészta, a tojásos tészta és néhány száraztésztafajta tojással készül, de a szokásos száraztészta nem más, mint lisztből és vízből álló tészta.
- Az egyes tészták és szószok párosítása bizony tudomány! A rövid, üreges formákat húsos, nehezebb ragukhoz kell párosítani, míg de szofisztikáltabb, kifinomultabb, könnyedebb szószok a hosszú, vékony szálakkal párzanak jól.
+1. Az is tudományos tény, hogy a tésztától egyszerűen boldogabb leszel! Tudósok szerint a tésztában lévő szénhidrátok növelik a szerotonin termelését. Ez egy olyan neurotranszmitter, amelyről úgy tartják, fokozza a boldogságérzetet! Ne habozz hát, térj be hozzánk, és kóstolj tésztakülönlegességeinkből!