5+1 érdekesség a tésztáról, amiről még biztos nem hallottál

Mi itt a Toszkánában imádjuk a tésztát! Elég csak ránézni az étlapunkra…

A tészta nagyon népszerű étel szerte a világon, nem meglepő, hogy számtalan érdekesség kötődik hozzá. Mutatunk néhányat, amelyről lehet, hogy még nem is hallottál!

  1. A három legnépszerűbb tésztaforma a spagetti, a makaróni és a penne. A jó hír, hogy nálunk ezeket mind megkóstolhatod!
  2. Olaszország évente 1 700 000-3 300 000 tonna tésztát állít elő! Muszáj neki, hiszen az olaszok bolondulnak érte, átlagban fejenként évente 23 kilogrammot főznek meg az emberek.
  3. Az „al dente” módon elkészített tészta nemcsak jobb ízű, de később leszel tőle éhes! Ennek oka meglehetősen logikus, hiszen megemésztése hosszabb ideig tart, mint a túlfőtt tésztaé – így tovább érezzük jóllakottnak magunkat.
  4. Hitted volna? A legtöbb száraztészta csak két összetevőből készül. Búzaliszt és víz – ennyi! A friss tészta, a tojásos tészta és néhány száraztésztafajta tojással készül, de a szokásos száraztészta nem más, mint lisztből és vízből álló tészta.
  5. Az egyes tészták és szószok párosítása bizony tudomány! A rövid, üreges formákat húsos, nehezebb ragukhoz kell párosítani, míg de szofisztikáltabb, kifinomultabb, könnyedebb szószok a hosszú, vékony szálakkal párzanak jól.

+1. Az is tudományos tény, hogy a tésztától egyszerűen boldogabb leszel! Tudósok szerint a tésztában lévő szénhidrátok növelik a szerotonin termelését. Ez egy olyan neurotranszmitter, amelyről úgy tartják, fokozza a boldogságérzetet! Ne habozz hát, térj be hozzánk, és kóstolj tésztakülönlegességeinkből!